logo ahantakhfif
منوی دسترسی

بررسی کاربرد و انواع اسپیسر

بررسی کاربرد و انواع اسپیسر

کاربرد اسپیسر چیست؟ اسپیسر در چه مواردی استفاده می‌شود؟ از چه نوع اسپیسری برای کار خود باید استفاده کنیم؟ پاسخ این سوالات را شاید بتوان اینگونه نوشت که اسپیسر همان وسیله ایست که موجب شده تا میلگرد به درستی در مکان خود قرار گیرد. این محصول دارای کاربرد های بسیار زیادی در ساختمان سازی می باشد.

برای آشنایی بیشتر با کاربرد اسپیسر و انواع آن با ما همراه باشید.

اسپیسر چیست ؟

پیش از مطرح کردن سوال کاربرد اسپیسر چیست، اندکی با خود این محصول آشنا شوید. در صنعت ساختمان سازی هر سازه ای چه دیوار باربری باشد و یا در زمان پی ریزی ساختمان ها، ساختن پل ها و یا هر نوع سازه بتنی، مهندسان مربوطه باید قبل از هر کاری محل درست و دقیق میلگردهای مورد نیاز در کار همچنین پوشش دهی بتنی میلگرد را مشخص کنند. معمولا پوششی که با بتن روی میلگرد را می پوشاند از 1 الی 10 سانتیمتر متغیر است. در محاسبه ها این مورد باید به گونه ای مشخص شود تا سازه بیش ترین مقاومت را در برابر عوامل مختلف از خود نشان دهد. اسپیسر موجب شده تا میلگرد به درستی در مکان خود قرار گیرد و مقاومت بتن بیشتر شود.

برای اطلاعات بیشتر می توانید این مقاله را نیز بخوانید.

اسپیسر پلاستیکی

کاربرد اسپیسر چیست ؟

در زیر به چند نمونه از کاربرد اسپیسر می پردازیم:

1- افزایش مقاومت بتن:

همانطور که بالاتر ذکر شد، مهمترین کاربرد اسپیسر کمک به قرارگیری صحیح میلگرد و در نتیجه افزایش مقاومت بتن می‌باشد.

2- افزایش طول عمر ساختمان:

یکی از مشکلات عمده درمورد استفاده از میلگردها مسئله خوردگی و خرابی آن هاست.

این مشکل با پوشاندن میلگرد با بتن تا حد زیادی رفع شده و باعث شده میلگرد از استحکام بیشتری برخوردار باشد. اما اگر یک سری عوامل مثل اکسیژن، سولفاتها، کلرها و بسیاری از موارد طبیعی دیگر به درون بتن نفوذ کند و به میلگردها برسد باعث تخریب آن ها خواهد شد. به این صورت که زنگ های ایجاد شده بر روی میلگرد باعث شده تا حجیم تر شوند و به بتن فشار وارد کرده و در نهایت از هم جدا شوند.

کاربرد اسپیسر اینست که با قرار گیری روی میلگرد، پوشش بتن را یکدست میکند. در نتیجه عمر سازه بیشتر میشود.

3- افزایش استحکام سازه:

دیگر مورد استفاده آن برای کشورهای زلزله خیزی مثل ایران و ژاپن بوده و باعث استحکام بیشتر ساختمان‌ها خواهد شد.

4- جلوگیری از خوردگی:

دیگر کاربرد اسپیسر ها برای مناطق مرطوب است؛ چرا که رطوبت عاملی مهم در خوردگی ها و زنگ زدن میلگردها می باشد. با وجود مزایا و کاربردهای خوب اسپیسر در صنعت ساختمان سازی، برخی از سازنده ها به جای به کار گرفتن اسپیسر از سنگ های ساختمانی و یا سرامیک ها، کاشی ها و غیره در محل مورد نظر قرار می دهند. در نهایت از میزان دقت کم شده و به غیر از زمان بر بودن آن، هزینه‌ اضافی به همراه دارد.

انواع اسپیسر

پس از آشنایی با کاربرد اسپیسر، بیایید انواع آن را بشناسیم.

اسپیسر گرد دیواری

این قطعه در اندازه ها و شکل های ظاهری و همچنین با مقاومت متفاوت طراحی و در بازار تجهیزات ساختمانی توزیع می گردد. بر اساس ویژگی هایشان می توان آن ها را به دو گروه اسپیسر بتنی و اسپیسر پلاستیکی تقسیم کرد:

الف- اسپیسر بتنی:

این نمونه از بتن ساخته می شود و برتری آن نسبت به پلاستیکی در ضریب انبساطی و انقباضی می باشد. از آنجایی که این ضریب با بتن به کار رفته برابری دارد دیگر مشکلات نوع پلاستیکی را نخواهد داشت. معمولا برای نصب اسپیسر بتنی از گیره هایی به جنس پلاستیک استفاده می کنند. میزان بتنی که قرار است سطح میلگردها را پوشش دهد باید با شرایط و عوامل محیط و همین طور قطعه مورد نظر تناسب داشته باشد.

ب- اسپیسر پلاستیکی :

از آنجایی که اسپیسر مدل پلاستیک این قابلیت را ندارد تا با بتن ترکیب شود از آن به عنوان یک وسیله مکانیکی استفاده می‌شود. یعنی تنها از حرکت میلگردها جلوگیری می کند و به عنوان یک عضو خارجی عمل کرده و توانایی تحمل بار از طریق بتن را ندارد. از دیگر مشکلات به کارگیری اسپیسر پلاستیکی ایجاد شکاف ها و فاصله هایی بین بتن ها و پلاستیک می باشد و اگر پلاستیک در معرض حرارت قرار گیرد (از آنجایی که ضریب منقبض و منبسط شدن آن ده تا پانزده برابر مواد بتنی است) در دماهای بسیار بالا امکان ذوب شدن پلاستیک نیز هست. با این تغییرات، شرایطی فراهم شده تا فاصله اسپیسر و بتن بیشتر شود و عوامل تخریبگر به میلگرد نفوذ کند.

مزایای نوع پلاستیکی

با وجود معایب این نوع، استفاده از آن یک سری مزایا نیز دارد که در ادامه بحث برای شما آورده‌ایم:

  1. به دلیل سبک بودنشان به راحتی جا به جا می شوند.
  2. برای نصب آن ها به نیروی انسانی زیادی نیاز ندارد.
  3. برای استفاده در پروژه ها بسیار سریع به مرحله اجرا می رسند.
  4. هزینه استفاده از آنها نسبت به نمونه های دیگر کم تر است.
  5. سطوح آرماتور را به صورت یک دست پوشش خواهد داد.
  6. انواع اسپیسر پلاستیکی کفی

نمونه ای دیگر از اسپیسر ها نمونه کفی می باشد که خود این مدل انواع خاص خود را دارد.

در زیر چند مدل از آن ها را معرفی می کنیم:

1) مدل هاردفیکس:

برای سازه های شناژ، سازه های فوندانسیون، سازه های نواری و غیره مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی از اسپیسر های هاردفیکس برای میلگرد با اندازه های 18تا 32 میلی متری و میلگردهایی که دارای شبکه هایی متراکم و با وزن بالا هستند، مناسب می باشد.

2) مدل ماکس فیکس:

این نمونه برای بتن کاری میلگردهای نیمه سنگین مناسب می باشد. معمولا از آن ها برای میلگرد با اندازه های 8 تا 22 میلی متر برای کفه های نیمه سنگین و همچنین برای تیر و پوتر به کار گفته می شود.

اسپیسر کفی پایه دار

3) مدل مینی فیکس:

از اسپیسرهای مینی فیکس در مواردی استفاده خواهد شد که وزن میلگردها سبک باشد. این موارد شامل سقف کامپوزیتی، سقف فولادی، قطعه هایی که از بتن ساخته شده اند و غیره. مدل مینی فیکس از نظر قیمتی بسیار مقرون به صرفه بوده و جز پر فروش ترین اسپیسرها می باشد و معمولا برای میلگرد با اندازه های 6 تا 14 میلی متر به کار گرفته خواهد شد.

4) مدل یوفیکس:

موارد استفاده یوفیکس ها در میلگرد با وزن کم و بدون داشتن هیچ گونه انحنا در سقف، دال کامپوزیتی می‌باشد.

این مدل برای میلگردهایی که جا به جایی آن زیاد هست مناسب نیست چون یوفیکس ها برای چفت شدن به میلگرد هیچ گونه شاخکی ندارد.

5) مدل ساید فیکس :

مدل ساید فیکس هم برای سازه هایی که وزن متوسطی داشته و هم برای موارد نیمه سنگین مناسب خواهد بود.

معمولا برای میلگرد با اندازه های 12 تا 25 میلی متر مناسب می باشد.

میزان رضایت مندی از محتوا

امتیاز دهی کاربران 4 (1 رای)
5/5